تفاوت روانشناسی زرد با روانشناسی علمی

اینروزها در شبکه های اجتماعی با مطالب گوناگونی با عناوین موفقیت، روانشناسی امید، انگیزش، پیشرفت و …. مواجه می شویم که بسیاری از آنها محتوای زرد و غیر علمی دارند، در نوشته زیر به تفاوت های اصلی روانشناسی زرد و روانشناسی علمی می پردازم.

در روانشناسیِ زرد:

تغییر و موفقیت و سلامت یک شبه رخ میدهد، به شما القا می کنند که با مطالعه ی کتابهایشان یک شبه پولدار میشوید! یک شبه اعتماد به نفس، ثروت و شهرت را جذب می کنید! و در عرض چند دقیقه از افسردگی و اضطراب رها میشوید! کتابهایشان پایه و اساس علمی ندارند، مبتنی بر پژوهشهای علمی نیستند و نویسندگانِ این کتابهایِ پرمخاطب و پرفروش، عمداً بیزینس من بوده و شما را به قورت دادن قورباغه و یا حتی بوسیدنش! ترغیب میکنند. موقتاً و برای مدت بسیار کوتاهی شاید حالتان را خوب کند ولی بعد از مدتی دوباره سرو کله مشکلتان پیدا میشود! کتابهائی با عناوین پرطمطراق و جذاب دارند: موفقیت نامحدود! پیش بینی آینده! نفوذ بر دلها! قدرت جذبه! که اساسا نظر شخصی نویسنده است و نه مبتنی بر نظریه علمیِ روانشناسی.

اما در روانشناسیِ علمی:

تغییر رفتار، رشد و درمان فرآیندی مداوم، مستمر، طولانی مدت است و لازمه تلاش و خودنگری و خودسازیِ دائمیست و مثل شربت سرفه و آمپول پنی سیلین میتواند حتی تلخ و دردناک باشد! دستورالعملها و فرمولهای تغییر و رشد و درمان پایه علمی و پژوهشی دارند، و بر پایه دیدگاه نظریه پردازان روانشناس و روان درمانگر قرار گرفته است. در طولِ زمان و با افزایش خودآگاهی و ریشه یابیِ مشکل، حالتان خوب میشود و میتوانید بر حل مشکلتان مسلط شوید. تغییر رفتار و بهبودی یا به کمک کتابهایِ خودیاریِ علمی و یا مشاور و روان درمانگر صورت می گیرد. روان شناس نماها و کتابهای زردِ شبه علمی بیشتر از اینکه کمک کننده باشند، فرد را نسبت به تغییر خود نا امید و حتی پشیمان می کنند!

۱۳۹۷/۱۱/۱۳ ۲۲:۱۰:۰۵